blog

 

Jeej! Mijn eerste blog als zelfstandig ondernemer!

Deze keer gaan we het hebben over mijn favoriete manier van fotograferen! 

 

 

low key fotografie

 

Belichting

In dit blog wil ik aandacht besteden aan een belichtingstechniek die ik zelf veel en graag gebruik in mijn foto’s. Namelijk de Low Key techniek. De foto’s met een Low key belichting stralen een mystieke, dramatische, klassieke, mysterieuze sfeer uit. De foto’s met overheersend donkere tonen richten de belichting alleen op het onderwerp. Zo ontstaat er een donkere achtergrond met een uitgelicht onderwerp. 

 

 

Wat is Low Key?

In een Low Key foto overheersen de donkere tonen. Je maakt in deze belichtingstechniek gebruik van licht en schaduw. Je zorgt dat een specifiek onderdeel of onderwerp uitgelicht wordt. Wanneer je het onderwerp hebt gekozen zorg je dat de rest onderbelicht wordt. Hiervoor kun je een donkere achtergrond of een donkere ruimte gebruiken. Je kunt het ook zelf creëren met een snelle sluitertijd en een hoog diafragma. Zorg voor voldoende contrast met de donkere vlakken kies daarom geen donker onderwerp. Nu moet het onderwerp nog belicht worden dit kun je doen met een lamp, flitser of gebruik te maken van daglicht. Ik werk zelf altijd met een zwarte achtergrond en een striplight. Een striplight is een langwerpige softbox. Door hier een honinggraat filter voor te zetten blijft het licht gebundeld en kun je het onderwerp strak uitlichten.

 

 

Populair

De Low Key techniek is best populair omdat het anders is dan anders... Geen standaard foto, maar een foto waar sfeer in zit, mysterie. Vandaar dat deze techniek erg populair is bij koppels, maar ook bij zwangerschapsfotografie pas ik deze techniek veel toe. De zwangere buik wordt perfect uitgelicht op de foto en trekt ook echt de aandacht! Een andere reden waarom om low key te gebruiken is omdat je ook dingen kunt verbergen in deze techniek. Zo kun je door de aparte manier van uitlichten bijvoorbeeld slanker op de foto uitkomen. Afvallen in 2 minuten :) . Komt er helaas wel meteen weer aan na de foto.

 

 

Experimenteren met low-key fotografie

Bij het maken van een goede low-key foto komt duidelijk meer kijken dan gewoon de belichting aanpassen. Het is altijd even experimenteren om te zien wanneer ik het juiste effect heb bereikt. Eenmaal onder controle heb je een mooie techniek om je foto's nog krachtiger te maken en de kijker te sturen in wat je wil zeggen. Een simpel trucje is het zeker niet en dat maakt een goede low-key-foto juist zo interessant.