Fotograferen in een natuurgebied

Fotograaf Deurne Johan Bouwmans Fotografie Deurne Betaalbare fotoshoots kinderfotograaf deurne gezinsfotograaf deurne fotografie deurne

Natuurmonumenten heeft de regels voor het gebruik van natuurgebieden flink aangescherpt.

Zo mag een bezoeker nog maar maximaal drie honden bij zich hebben, zijn drones altijd verboden, net als asverstrooiing en moet er toestemming worden gevraagd voor bijvoorbeeld een therapiesessie in het bos. Maar ook een fotoshoot in het bos kan niet meer kosteloosEr moet minimaal 6 weken van te voren een vergunning aangevraagd worden. Deze kost minimaal € 50,- en er moet een bijdrage per deelnemer betaald worden. Deze kosten komen dus bovenop de kosten van een fotoshoot. 

 

Gelukkig weet ik een aantal hele leuke plekken waar je prachtige foto's kunt maken die niet in een natuurgebied zijn. Vraag ernaar als je een fotoshoot boekt!

 

De strengere regels zijn volgens de natuurbeheerder nodig omdat het steeds drukker wordt in de natuur.

 

Planten en dieren lijden daaronder. ,,Dan gaat het om het vertrappen van jonge plantjes of het verstoren van vogels die aan het broeden zijn. Die hebben gewoon rust nodig als ze op hun nest zitten, niet dat er een groep volwassenen of kinderen doorheen banjert", legt Naomi Persoon uit, woordvoerder bij Natuurmonumenten. ,,Als honden met meer dan drie zijn, dan zie je dat ze aan roedelvorming doen en gaan ze als een roedel af op bijvoorbeeld hertjes of een dassenburcht.”

 

De basisregel is vanaf nu volgens Natuurmonumenten dat in een natuurgebied enkel wat op de gele borden staat bij de ingang van een terrein is toegestaan. Elke activiteit die daar niet op staat, is verboden. Voor sommige activiteiten, zoals het maken van trouwfoto’s of het organiseren van een sportevenement, kan vooraf toestemming worden aangevraagd. Het verkrijgen van toestemming kost geld, dat wordt besteed aan natuurbeheer. ,,Concrete bedragen kan ik niet noemen, dat hangt helemaal af van wat de activiteit is, en op welke plek. Onze boswachters beoordelen dat”, zegt Persoon.

 

,,We willen er niet rijk van worden, het is bedoeld om de natuur te beschermen.”

(Bron: Brabants dagblad)

 

Mocht je tóch graag een fotoshoot in een natuurgebied willen boeken, houdt dan rekening met de volgende aanvullende voorwaardes:

 

1. De vergunning aanvragen

Een vergunningaanvraag moet minimaal 6 weken van tevoren. Het kan gebeuren dat de aanvraag afgekeurd wordt en op een andere datum wel goedgekeurd kan worden. Bijvoorbeeld door een evenement dat eerder een vergunning aangevraagd heeft voor hetzelfde gebied. Daar heb ik helaas geen invloed op. De datum voor de fotoshoot zal dan in overleg aangepast moeten worden.

2. Betaling

- Een fotoshoot waarvoor een vergunning aangevraagd wordt, wordt vooraf aan de vergunningaanvraag volledig betaald. De kosten voor de vergunningaanvraag worden doorbelast nadat de vergunning is ingediend, de daadwerkelijke kosten van de vergunning zijn dan pas bekend.

3. Annulering

- In geval van annulering worden de kosten van een vergunningaanvraag niet terugbetaald.. De kosten van de fotoshoot wordt terugbetaald zoals vastgesteld in artikel 11 in mijn algemene voorwaarden.

4. Datum aanpassen

- Mocht een fotoshoot door omstandigheden niet op de afgesproken datum plaats kunnen vinden, dient er een nieuwe vergunning aangevraagd te worden. Dit brengt nieuwe kosten met zich mee, die voor de rekening van de klant zijn.

5. De regels van natuurmonumenten

Johan Bouwmans Fotografie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor overtredingen die de gefotografeerden begaan in natuurgebieden. U bent zelf verantwoordelijk om op de hoogte te zijn van de regels die gelden in de gebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Fotograaf Deurne Johan Bouwmans Fotografie Deurne Betaalbare fotoshoots kinderfotograaf deurne gezinsfotograaf deurne fotografie deurne

© Johan Bouwmans Fotografie Deurne

Op al mijn producten en diensten zijn Algemene voorwaarden van toepassing.

Privacy